Ohjeet kuinka tehdään hyvityslasku eri tilanteissa.

Alla olevissa ohjeissa alkuperäisestä laskusta puhutaan termillä "veloituslasku" ja hyvityslaskusta käytetään termiä "hyvityslasku". Veloituslasku on siis alkuperäinen lasku (normaali laskutettava lasku) jonka olet tehnyt asiakkaalle. Hyvityslasku taasen joko koskee jotain Nettilaskussa tekemääsi alkuperäistä laskua tai on muu hyvitys jonka haluat tehdä.

Hyvityslaskuissa on seuraavia tilanteita:

1. Hyvitetään kokonaan aiemmin tehty maksamaton lasku

2. Hyvitetään kokonaan aiemmin tehty maksettu lasku ja palautetaan rahat

3. Tehdään osittainen hyvityslasku aikaisempaan veloituslaskuun koskien

4. Tehdään itse hyvityslasku muun syyn takia ja hyvityslaskun summa palautetaan asiakkaalle

Ohjeet jokaisessa tilanteessa:

1. Hyvitetään kokonaan aiemmin tehty maksamaton veloituslasku

- Mene Myynti -> Laskut. Etsi haluamasi veloituslasku ja valitse laskun kohdalta oikealta alasvetovalikosta "Luo tästä hyvityslasku" ja paina valikon oikealla puolella olevaa suorita-painiketta (väkänen).

- Syötä hyvityspäivä (oletuksena kuluva päivä), kyseessä on siis hyvityslaskun päivä. Tämä siis vähentää ko. päivän mukaisen kuukauden liikevaihtoasi hyvityslaskun verran

- Valitse KYLLÄ seuraavaan kysymykseen: "Kytketäänkö hyvityslasku reskontrassa veloituslaskuun josta olet hyvityslaskua tekemässä?"

- Paina Luo hyvityslasku

- Tämän jälkeen ohjelma tekee veloituslaskun kokoisen miinusmerkkisen hyvityslaskun sekä lisää veloituslaskulle ja hyvityslaskulle myyntireskontran puolelle laskun kokoisen suorituksen "Hyvityslaskun kytkentä" eikä täten kumpikaan lasku ole enää maksamaton/avoin eikä täten näy enää Myynti -> Laskut -> Maksamattomat-kohdassa

2. Hyvitetään kokonaan aiemmin tehty maksettu lasku ja palautetaan rahat

- Myynti -> Laskut. Etsi haluamasi veloituslasku ja valitse laskun kohdalta oikealta alasvetovalikosta "Luo tästä hyvityslasku" ja paina paina valikon oikealla puolella olevaa suorita-painiketta (väkänen).

- Syötä hyvityspäivä (oletuksena kuluva päivä), kyseessä on siis hyvityslaskun päivä. Tämä siis vähentää ko. päivän mukaisen kuukauden liikevaihtoasi hyvityslaskun verran

- Valitse EI seuraavaan kysymykseen: "Kytketäänkö hyvityslasku reskontrassa veloituslaskuun josta olet hyvityslaskua tekemässä?"

- Paina Luo hyvityslasku

- Tämän jälkeen ohjelma tekee veloituslaskun kokoisen miinusmerkkisen hyvityslaskun mutta ei tee myyntireskontraan hyvityskytkentää/suoritusta kummallekaan laskulle (veloitus- tai hyvityslaskulle).

- Täten hyvityslaskuhan jää Myynti -> Laskut -> Maksamattomat-osioon avoimeksi, joten se on hoidettava sieltä pois (olettaen että olet palauttanut rahat asiakkaalle). Siirry Myynti -> Laskut -> Maksamattomat. Etsi kyseinen tekemäsi hyvityslasku. Hyvityslaskut ovat oletuksena avoimien laskujen listan ensimmäisenä.

Paina ko. hyvityslaskun kohdalta raha-symbolia. Avautuu popup-ikkuna, jossa on laskun suoritukset (joita ei tässä vaiheessa ole).

Valitse Kuvaus-sarakkeen alasvetovalikosta Palautettu asiakkaalle, syötä palautettu rahasumma (oletuksena koko hyvityslaskun summa), kirjauspäivä-kenttään tulee päivä jolloin olet palauttanut rahat asiakkaan tilille, ja paina lopuksi +-painiketta. Tällä tavalla hyvityslasku katoaa avoimista laskuista.

3. Tehdään osittainen hyvityslasku aikaisempaan veloituslaskuun koskien

- Mene Myynti-> Laskut. Tee uusi lasku painamalla Uusi lasku-nappia

- Valitse asiakas, syötä laskun otsikoksi jokin kuvaus esimerkiksi "Hyvityslasku aiheesta X" ja syötä laskun riviin jokin haluamasi kuvaus hyvityksen aiheesta

- Syötä laskun riville miinusmerkkisenä haluamasi hyvityksesi summa sekä ALV-prosentiksi oikea ALV-prosentti (sama kuin hyvitettävän ALV-prosentti)

- Paina Tallenna ja siirry lähettämään heti, valitse laskutustavaksi Tulostan ja postitan itse

- Laskua ei siis varsinaisesti lähetetä vielä asiakkaalle, mutta nyt hyvityslasku on Laskutettu-tilassa ja avoimena

- Täten hyvityslaskuhan jää Myynti -> Laskut -> Maksamattomat-osioon avoimeksi laskuksi, joten se on hoidettava sieltä pois. Siirry Myynti -> Laskut -> Maksamattomat. Etsi kyseinen tekemäsi hyvityslasku. Hyvityslaskut ovat oletuksena avoimien laskujen listan ensimmäisenä.

Paina ko. hyvityslaskun kohdaltakohdalta raha-symbolia. Avautuu popup-ikkuna, jossa on laskun suoritukset (joita ei tässä vaiheessa ole).

Valitse Kuvaus-sarakkeen alasvetovalikosta "Hyvityslaskun kytkentä", syötä laskunumero jota olet hyvittämässä, syötä hyvitettävä rahasumma (oletuksena koko hyvityslaskun summa), kirjauspäivä-kenttä on oletuksena kuluva päivä (voit muuttaa sitä halutessasi). Paina lopuksi Lisää. Tällä tavalla hyvityslasku katoaa avoimista laskuista (mikäli syötit koko hyvityslaskun summan Rahamäärä-kenttään).

4. Tehdään itse hyvityslasku muun syyn takia ja hyvityslaskun summa palautetaan asiakkaalle

- Mene Myynti -> Laskut. Tee uusi lasku painamalla Uusi lasku-nappia

- Valitse asiakas, syötä laskun otsikoksi jokin kuvaus esimerkiksi "Hyvityslasku aiheesta X" ja syötä laskun riviin jokin haluamasi kuvaus hyvityksen aiheesta

- Syötä laskun riville miinusmerkkisenä haluamasi hyvityksesi summa sekä ALV-prosentiksi oikea ALV-prosentti (sen mukaan mitä palvelua/tuotetta/tms hyvitetävä asia koskee)

- PainaTallenna ja siirry lähettämään heti, valitse laskutustavaksi "Tulostan ja postitan itse"

- Laskua ei siis varsinaisesti lähetetä vielä asiakkaalle, mutta nyt hyvityslasku on Laskutettu-tilassa ja avoimena

- Täten hyvityslaskuhan jääMyynti -> Laskut -> Maksamattomat-osioon avoimeksi laskuksi, joten se on hoidettava sieltä pois.Siirry Myynti -> Laskut -> Maksamattomat. Etsi kyseinen tekemäsi hyvityslasku. Hyvityslaskut ovat oletuksena avoimien laskujen listan ensimmäisenä.

Paina ko. hyvityslaskun kohdaltakohdalta raha-symbolia. Avautuu popup-ikkuna, jossa on laskun suoritukset (joita ei tässä vaiheessa ole).

Valitse Kuvaus-sarakkeen alasvetovalikosta "Palautettu asiakkaalle", syötä asiakkaallesi palauttamasi rahasumma (oletuksena koko hyvityslaskun summa), kirjauspäivä-kenttä on se päivä jolloin palautit rahat asiakkaalle (oletuksena kuluva päivä). Paina lopuksi Lisää. Tällä tavalla hyvityslasku katoaa avoimista laskuista.